fbpx

Zeilen voor Zeilers Reddingsvestentest

Uitslag en verslag Reddingsvestentest

door Jirja de Kool

2 Dagen, 20 Vesten, 4 tester van diverse vorm en formaat, 150 en 275 Newton, 7.5 vrijwilligers, 360GB aan data, een reddingsvlot en 80 plus sprongen in het water.

Als we het testen, moeten we het wel goed doen! Nou! Dat hebben we geweten!

We wilden twee dingen weten. Wat is nou het beste vest?! En MOET je 275N aan wanneer je je zeilpak en laarzen aan hebt?

Het antwoord?! Er IS geen beste vest. Er komt er uiteraard een als beste uit de test. En de vesten die over de hele lijn hoog scoren zijn goede vesten. Echter. Er zijn vrijwel geen slechte vesten. Want ook in de vesten die slecht scoren (want oncomfortabel of openen niet geheel) blijf je drijven. Het is een cliche, maar het beste vest is het vest dat je draagt. Want dat vest zal je redden. Wél kan je er voor zorgen dat je een vest kiest dat zo comfortabel mogelijk zit. Zowel met als zonder pak. Een vest dat je niet belemmert in je bewegingen en waar jij je lekker in voelt. Dit brengt ons direct bij het volgende punt.

150N versus 275N In alle vesten blijf je drijven. Ons slanke man testpersoon keerde 2 keer niet in een klein vest. (Besto 150N en de Baltic Legend 165 ) Beiden vesten waren minder dan 170N. We hebben er lang over gediscussieerd want keren is op zich best een punt. Ons advies is daarom het volgende.

Advies: Ja keren is een belangrijk punt. Echter! DE kans dat je bewusteloos overboord gaat is nihil. Naar onze mening aanzienlijk kleiner dan de kans dat je een vest niet aantrekt omdat het niet lekker zit. Wanneer je niet bewusteloos bent blijf je prima drijven in een 150N vest. Wanneer je jezelf op je rug hebt gekeerd verdwijnt langzaam de lucht uit je pak die er voor zorgde dat je niet keerde, waardoor de kans dat je weer op je buik draait wanneer je (bijvoorbeeld door onderkoeling) in het water bewusteloos raakt verwaarloosbaar is. We zeggen niet dat het niet kan gebeuren. Wanneer je in woeste stormen op zee in vol ornaat staat kan het veiliger voelen toch een 275 vest om te hebben. Echter het lijkt niet nodig te zijn. Sterker nog. De duurdere vesten van 170, 190 en 220 N keerden gewoon echt goed. En hielden de testpersonen ook in het golfslagbad dik (2 meter golven) perfect stabiel. Ook niet onbelangrijk met een kleiner vest kom je makkelijker een vlot in of weer aan boord. Kies voor een vest met ritssluiting in plaats van klittenbandsluiting. Deze kosten iets meer, maar gaan wel open. (en zijn vaak comfortabeler) Klittenband kan zo vast gaan zitten dat het vest niet geheel opent wat tot nare situaties kan leiden)

Secumar Priva 275. Vest niet volledig opgeblazen
omdat het klittenband knel zat.

Belangrijk: Een vest kost een hoop geld. Echter, op het totaalplaatje boot is 100 euro meer voor een vest op zich niet eens zo schandalig veel geld. Wanneer je ziet dat je comfort vervolgens een jaar of 4-5 significant beter is. Is investeren in een comfortabel vest echt de moeite waard.

Belangrijk: PASSEN! PASSEN! PASSEN! Wanneer je een vest koopt. Ga naar een winkel met een ruim assortiment. De door ons geteste vesten scoorden per persoon echt anders. Over de gehele linie is te zien dat duurdere vesten over het algemeen als prettiger en comfortabeler werden ervaren. Staar je niet blind op een merk of prijs en probeer gewoon uit. Met je jas aan, met een t-shirt aan. Met een trui. Ga door je knieën, rijk boven je hoofd. Kijk imaginair naar je vaantje. Knelt het vest ergens? Ligt het vest in je nek? Kan je je armen ongehinderd bewegen? Wanneer een vest oncomfortabel is draag je het liever niet en wordt je eerder moe. Wanneer je moe bent maak je fouten.

Uitslag Zeilen voor Zeilers Reddingsvestentest 2019/2020

Vest kopen: Persoonlijk haat ik het om in winkels geholpen te worden, ik voel mij verplicht zo snel mogelijk te beslissen om de tijd van het personeel niet te verdoen. Wanneer iets wel oke is, zeg ik ja en vlucht de winkel uit. Echter, dan zit je dus thuis met een broek die je nooit draagt omdat hij toch niet zo lekker zit. Of een vest dus. Na zelf jaren in watersportwinkels te hebben gewerkt kan ik vertellen dat het absoluut niet vervelend is om een klant te helpen. Wat ik helaas ook weet is dat in veel winkels het personeel niet zo veel kaas van reddingsvesten heeft gegeten. Wees je hier bewust wanneer je een vest gaat kopen. Houd in je achterhoofd: Niet in mn nek! Ik kan mn vaantje zien, Ik kan mij goed en vrij bewegen, het vest drukt niet op mijn schouders. Denk je je vest te hebben gevonden. Winkel rustig verder met het vest aan. Vergeet je dat je hem aan hebt? Bingo! Dat is je vest!

Ben je vrouw? Dan heb je een paar extra uitdagingen. Let er op. Zit het vest onder, boven, tussen of op mijn borsten? Het is lastig om daar iets comfortabels in te vinden, want je bent gewent dat een vest vervelend bij je borsten zit. Dat hoeft dus niet perse. Er zijn inmiddels echt een aantal verschillende vormen van vesten op de markt. Hierdoor moet het bijna altijd mogelijk om jezelf de behoeden voor een “Tietepletter” Uiteraard wel alleen wanneer je ook de kans hebt een echt ruime hoeveelheid (merken) vesten te passen.

De absoluut beste Sprayhood uit de test.
Met baleinen die je gezicht echt vrij houden.
(Crewsaver Ergofit 190 en 290)

Vaar je op ruim water? (dus ook de Grevelingen, IJsselmeer, Haringvliet enz) Zorg voor een sprayhood. vesten met een sprayhood hebben vrijwel altijd ook een lampje. In de schemer en het donker maar zelfs overdag bij grijs weer kan een lampje echt je redding zijn. Waarom een sprayhood? Eigenlijk heel simpel. Het denkt zo slecht na met water in je neus en het voorkomt secundaire verdrinking*. De kans om gered te worden is groter wanneer je daar zelf aan bij kan dragen. Niet perse omdat je dan sneller gered wordt, maar ook omdat hoop letterlijk doet leven. Wanneer jij richting een lijn kan zwemmen of je noodbaken kan activeren (Wanneer dat niet automatisch gebeurd) houd je het een stuk langer vol dan wanneer je in paniek met golven over je heen naar adem ligt te happen. Een sprayhood zorgt dus niet alleen voor de broodnodige lucht. Het creëert ook een soort van veilig gevoel. Waardoor je bijvoorbeeld minder snel een hartinfarct* krijgt door de stress en na kan denken over je redding.

Er volgen nog meer posts met meer informatie. Heb je nu vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel je vraag onder het bericht!

*Secundair verdrinken: Door nevel en golven bestaat de kans dat je water in je longen krijgt. Daar merk je niks van. Je wordt gered, alles lijkt top in orde en de volgende dag lig je dood in je kooi. Wat is er gebeurd? Onderin je longen zat een piep klein beetje water. Zolang jij rechtop zit doet dit niet zoveel. (je longen lopen in een puntje) Longen kunnen echter echt heel slecht tegen water en gaan dan intern “lekken” Wanneer je gaat slapen (liggen) vormt het kleine beetje water onderin je longen een veel grote laag water over je longen. Een veel groter oppervlak van je longen gaat lekken en je neemt geen zuurstof meer op. Aangezien dit in je slaap gebeurd en langzaam. Wordt je er niet wakker van. Nooit meer. Dus –> Sprayhood!

*Hartinfarct: Wanneer je lichaam vol in de stress schiet (in het water vallen is daar een goede voor) is er een goede kans dat je hart het begeeft. Dat is vaak vrij direct, maar dat kan wanneer je in paniek blijft ook goed iets later optreden. Veel mensen die overlijden van het van boord vallen overlijden aan een hartinfarct.

Volledige uitslag Reddingsvesten-test

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *