fbpx

Grote ontwikkelingen Epirb/PLB alarm afhandeling.

Ben je van plan een Epirb of PLB aan te schaffen? Wacht nog even (en lees dit stuk)

Een nieuw protocol voor het afhandelingen van nood-meldingen wordt actief. Dat betekent dat je na het activeren van je PLB of Epirb aanzienlijk sneller gevonden kan worden. Dit duurt nu tot 90 minuten. Tenzij je PLB of Epirb actief via gps je locatie mee zend. Verder heeft dit systeem de mogelijkheid een signaal terug te zenden, waardoor jij als drenkeling a: weet dat je alarm is opgevangen en b: dat je locatie bekend is. Dit systeem wordt ergens deze lente officieel gelanceerd maar vrees niet! Wanneer je nu je PLB of Epirb activeert helpt het systeem ook al.

Vanaf 2013 is Cospas-Sarsat, de organisatie die de signalen van noodbakens verwerkt, bezig met het ontwikkelen van het MEOSAR-systeem (Medium Earth Orbit system) voor het ontvangen en verwerken van alarmeringen. Momenteel werkt het op twee Systemen, GEOSAR (satellieten die op een vaste plek tov de aarde hangen) geeft geen/slechte dekking op en rond de polen en bij LEOSAR duurt het lang voordat meerdere satellieten zijn overgekomen, wat nodig is om de positie te bepalen. Eind 2016 is de eerste operationele test begonnen en de ontwikkeling van nieuwe beacons (Epirb/PLB) gestart. Vanaf begin 2020 zal het systeem volledig operationeel worden.

Tot de komst van MEOSAR (het nieuwe satelliet-netwerk) werd de activering van je beacon direct opgevangen door een GEOSAR-satelliet (het systeem dat niet richting de polen werkt), Dit netwerk had echter geen idee op welke plek je op de wereld je was wanneer je beacon je locatie niet mee stuurde. Om je locatie met een GEOSAR melding te kunnen bepalen is het nodig dat verschillende LEOSAR satellieten over je lokatie heen komen om je lokatie grof uit te peilen. Hierdoor kon het gemiddeld 90 minuten duren voordat men een idee van je lokatie had.

Met de komst van MEOSAR is het binnen enkele minuten duidelijk waar je op de wereld bent, ook als de beacon je lokatie nog niet meegeeft, omdat de MEOSAR-satellieten direct een peiling kunnen doen door een doppler-meting. Na het ontvangen van de melding stuurt het RCC (grondstation) een signaal terug. Nieuwe beacons kunnen dit signaal ontvangen. Zodra dit signaal word verzonden is duidelijk dat een mens je noodoproep heeft gezien (en er dus op heeft gereageerd)

Let op! Met de activatie van MEOSAR word je lokatie dus ALTIJD veel sneller opgepikt. Om het even met welk beacon je zend. Een (nieuw) op MEOSAR ontworpen beacon kan het RLS-signaal opvangen. Wat zoveel betekend als dat jij kunt zien dat je gezien bent. Op zich een zeer prettige gedachte wanneer je ergens ronddobbert.

MEOSAR is mogelijk gemaakt door op GNSS-satellieten: GPS (USA), Galileo (Europa), Glonass (Rusland), Beidou (China) ook een ontvanger/zender mee te nemen voor de Cospas-Sarsat signalen. Dit is het signaal dat je Epirb uitzend op 406Mhz. Eén GNSS-systeem bestaat uit 24 satellieten voor een volledig wereldwijde dekking. Door de systemen te combineren is het mogelijk om sneller actief te zijn met MEOSAR, maar ook om sneller een peiling uit te voeren van het geactiveerde beacon, simpelweg omdat meer satellieten zicht hebben op het geactiveerde beacon.

Voor de watersporter met een EPIRB of PLB betekend dit dat je bij activering nu veel sneller het proces in gang zet voor je redding en dat de redders sneller een idee van je lokatie hebben. Hierdoor kan eerder in een kleiner gebied worden gezocht. Voor het gebruik van RLS (de terugkoppeling dat je gezien bent) heb je een nieuwe EPIRB/PLB nodig. Deze zijn binnenkort verkrijgbaar.

Verklarende woordenlijst:

GEOSAR = Geostationary Earth Orbit Search And Rescue

LEOSAR = Low Earth Orbit Search And Rescue

MEOSAR = Medium Earth Orbit Search And Rescue

EPIRB = Emergency position-indicating radiobeacon station

PLB = Personal Locator Beacon

RLS = Return Link Service

GNSS = Global Navigation Satellite System

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *